Za każdym razem, gdy smażysz jedzenie na głębokim tłuszczu, powstają w nim tłuszcze trans.
W dużych ilościach, te rakotwórcze substancje, mogą osłabić twój system odpornościowy.
Przez to, stajesz się bardziej podatna na ataki bakterii, wirusów i innych zarazków.
Smażona żywność to niejedyne ryzyko – by nie obciążać układu odpornościowego, powinnaś wyeliminować z diety wszelkiego rodzaju tłuszcze nasycone.
Znajdziesz je w dużych ilościach zwłaszcza w produktach takich jak:
Koniecznie czytaj etykiety gotowych produktów, które kupujesz. Jeżeli zawierają tłuszcze trans, odkładaj je na półkę.
Rezygnuj też z produktów oznaczonych jako zawierające utwardzone lub częściowo utwardzone oleje roślinne.
Poza tym, że spożywając tego typu produkty staniesz się bardziej osłabiona i podatniejsza na choroby – nie trzeba chyba przypominać, że są one jednym z największych wrogów odchudzania. Jeżeli chcesz schudnąć, postaw na inne metody przygotowywania posiłków niż smażenie: grilluj, piecz i opiekaj, gotuj na parze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz