niedziela, 6 października 2013

żywność GMO

 Żywność GMO jest bardzo dokładnie i szczegółowo badana pod kątem bezpieczeństwa dla konsumentów. Genetycznie modyfikowane rośliny mogą być uprawiane nawet na obszarach, gdzie panują złe warunki klimatyczne. Są odporne na szkodliwy wpływ wysokich i niskich temperatur, a także nadmiar słońca. Odpowiednio wykonane modyfikacje genetyczne pozwalają na zwiększenie plonów przy gorszych właściwościach glebowych. Rośliny GMO mają korzystny wpływ na ograniczenie stosowania pestycydów. Nie potrzebują dawek chemikaliów, ponieważ są odporne na chwasty i szkodniki. Produkty żywnościowe powstałe w wyniku modyfikacji genetycznych charakteryzują się lepszymi walorami smakowymi i zapachowymi oraz zachowują świeżość na długi czas. Posiadają również bardziej bogaty skład odżywczy, np. wyższą zawartość witamin.



   Niemniej jednak badania prowadzone nad żywnością genetycznie modyfikowaną wskazują na ryzyko alergii. Wciąż nie ma pewności, jak organizm człowieka zareaguje na długotrwałe spożywanie tego typu produktów. Innym zagrożeniem budzącym spore kontrowersje jest ryzyko powstania wyjątkowo odpornych chwastów. Do roślin wprowadza się fragmenty DNA zwiększające ich odporność na chwasty i szkodniki. Te geny mogą być przekazane dziko rosnącym roślinom. Wyjątkowo silne chwasty będą zagrażać uprawom, zatem konieczne okaże się użycie większej ilości toksycznych środków chemicznych. Genetycznie modyfikowane organizmy mogą również doprowadzić do zaburzenia równowagi w przyrodzie. Wraz z ekspansywnym rozwojem GMO, słabsze gatunki roślin i zwierząt będą zagrożone wyginięciem.

www.tuanclub.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz