7.
Duże spożycie błonnika
Mamy
racje zalecając wam jedzenie większej ilości błonnika
pochodzącego z produktów pełnoziarnistych, owoców i warzyw. Jednak większość
mieszkańców państw wysokorozwiniętych zjada zaledwie 14 g błonnika dziennie, a
to zaledwie ułamek dawki zalecanej dla dorosłych, która wynosi 20-40 g/ dobę .
Dlaczego
błonnik, który nie ulega strawieniu, ma znikomą wartość odżywczą, a w dodatku
zmniejsza wchłanianie witamin i minerałów jest tak ważny?
Po
pierwsze, pobudza pracę jelit, przez co zapobiega nowotworom okrężnicy
i jelita grubego.
Po
drugie, przechodząc bez szwanku przez układ
pokarmowy zgarnia po drodze cholesterol, toksyczne substancje,
konserwanty i inne związki, które im dłużej mają kontakt ze śluzówką jelit, tym
bardziej mogą przyczyniać się do powstawania zmian chorobowych, w tym
nowotworów.
Po
trzecie, wypełniając żołądek
i jelito cienkie ogranicza prędkość wchłaniania cukru, dzięki czemu zwiększa
wrażliwość na insulinę
i zapobiega nadwadze.
www.tuanclub.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz