niedziela, 29 września 2013

błonnik


7. Duże spożycie błonnika


Mamy racje zalecając wam jedzenie większej ilości błonnika pochodzącego z produktów pełnoziarnistych, owoców i warzyw. Jednak większość mieszkańców państw wysokorozwiniętych zjada zaledwie 14 g błonnika dziennie, a to zaledwie ułamek dawki zalecanej dla dorosłych, która wynosi 20-40 g/ dobę .

Dlaczego błonnik, który nie ulega strawieniu, ma znikomą wartość odżywczą, a w dodatku zmniejsza wchłanianie witamin i minerałów jest tak ważny?

Po pierwsze, pobudza pracę jelit, przez co zapobiega nowotworom okrężnicy i jelita grubego.

Po drugie, przechodząc bez szwanku przez układ pokarmowy zgarnia po drodze cholesterol, toksyczne substancje, konserwanty i inne związki, które im dłużej mają kontakt ze śluzówką jelit, tym bardziej mogą przyczyniać się do powstawania zmian chorobowych, w tym nowotworów.

Po trzecie, wypełniając żołądek i jelito cienkie ogranicza prędkość wchłaniania cukru, dzięki czemu zwiększa wrażliwość na insulinę i zapobiega nadwadze.
www.tuanclub.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz