Przemysł spożywczy na świecie coraz
częściej stosuje w produkcji żywności przyprawy wspomagające apetyt,
zwiększające łaknienie i ułatwiające trawienie, rzekomo dla dobra konsumenta, w praktyce w celu zwiększania sprzedaży produktów żywnościowych (tzw.
przekąsek i „szybkiej żywności”). Oferowane gotowe do spożycia dania są z
reguły wysokokaloryczne i ciężkostrawne (obciążają przewód pokarmowy). Badania
przeprowadzone w Azji wskazują na występowanie tam coraz powszechniej tzw.
chorób cywilizacyjnych (nadciśnienie tętnicze krwi, zawał serca, cukrzyca,
otyłość, udar mózgu, rak piersi, itp.) związanych z przejściem społeczeństw
tych krajów na zachodni model odżywiania, oparty na mięsie i nabiale, które nieznane
były w tym regionie świata kilkadziesiąt lat temu.
Jak sobie z tym wszystkim radzić? W zakresie żywności powinniśmy starać się spożywać produkty pochodzące z
upraw ekologicznych, nie poddawanych intensywnemu chemicznemu nawożeniu i
oddziaływaniu chemicznych środków ochrony roślin. Uprawy takie powinny
znajdować się w regionach relatywnie czystych, o nieskażonej wodzie i
powietrzu.
Powinniśmy jak najczęściej przygotowywać
sami zdrowe wartościowe pożywienie. Bardzo korzystnie oddziaływuje na zdrowie
człowieka kuchnia wegetariańska i makrobiotyczna (więcej informacji na
temat makrobiotyki znajdziesz na stronie http://Makrobiotyka.pl).
Liczne badania naukowe przeprowadzone na
świecie w ciągu ostatnich kilkunastu lat dowodzą, że spożywanie naturalnej,
zdrowej, odpowiednio dobranej i przygotowanej we właściwy sposób żywności może
mieć uzdrawiający wpływ na organizm człowieka i może uchronić go od następstw
wielu chorób cywilizacyjnych. Niestety uzdrawiający wpływ pożywienia
na organizm człowieka jest prawie całkowicie ignorowany przez wyznawców
współczesnej medycyny konwencjonalnej. Lekarze na ogół rzadko wychodzą poza
oczekiwania pacjentów, które sprowadzają się do zaproponowania im jakiegoś
cudownego lekarstwa, które tak jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki
uwolni ich od dolegliwości i pozwoli wrócić do starych, złych nawyków
żywieniowych.
ZDROWA, EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ wytwarzana jest przez producentów certyfikowanych przez odpowiednie urzędy
lub organizacje, które kontrolują gospodarstwa rolne produkujące taką żywność.
W ekologicznych gospodarstwach rolnych nie używa się nawozów sztucznych i
chemicznych środków ochrony roślin. Zbiory są niższe, ale rośliny nie zawierają
szkodliwych substancji związanych z intensywną przemysłową uprawą.
http://www.dayspa.tuanclub.pl/oferta/dietetyka/cennik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz