sobota, 7 września 2013

węglowodany a indeks


Indeks glikemiczny (IG) to wartość, za pomocą której wyraża się wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu porcji produktu zawierającej 50g węglowodanów przyswajalnych w porównaniu ze wzrostem, który następuje po spożyciu 50g glukozy.


Zatem czym wyższa wartość indeksu glikemicznego danego produktu, tym wyższe stężenie glukozy we krwi.

Zapewne wiesz już, że produkty można podzielić na te, które mają niski IG (IG < 55), średni IG (56-69) oraz te o wysokim IG (IG > 70%). Większość surowych warzyw, nasion strączkowych i owoców ma niski lub średni indeks glikemiczny, natomiast przetworzone produkty zbożowe, ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny.

Dietę opartą na niskim IG stosują nie tylko osoby odchudzające się, ale także diabetycy. Podstawą tej diety powinny być produkty o niskim IG tzn. surowe warzywa i owoce, niskotłuszczowe produkty mleczne, warzywa strączkowe i orzechy. Mniejszy udział mają: pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe i krótko gotowane makarony, kasze czy ryż. Najmniej zalecane są produkty przetworzone o wysokim IG.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz