8.
Optymizm, podejmowanie wyzwań
Optymizm
życiowy przedłuża życie. Potwierdzają to badania i świat nauki. Co ciekawe
stulatki wcale nie czują, że mają tyle lat na ile wskazuje ich metryka. W rzeczywistości oceniają się na
kilkanaście lat mniej niż mają w rzeczywistości. Ponadto nie narzekają na swój
stan zdrowia i oceniają go jako dobry. Optymistyczne patrzenie w przyszłość motywuje do podejmowania nowych wyzwań,
które działają stymulująco na organizm . 9. Liczenie kalorii
Większość
stulatków przez całe życie była szczupła. Uważali na to co jedzą, tak aby nie
przekroczyć 2 tysięcy kcal w ciągu doby.
Większość
z nas spożywa średnio znacznie więcej- 2- 3 tysiące. Osoby otyłe
potrafią pochłaniać nawet 10 tysięcy kalorii dziennie!
Objadanie
się wpływa na kondycję serca. Przeciętny wiek serca badanych stulatków był o 15
lat niższy niż wynikałoby to z ich metryki.
Czy
to znaczy, że nasi stulatkowi przez całe życie nie rozstają się z kalkulatorem i tablica
kaloryczności różnych produktów? Oczywiście, że nie. Większość z nich nie zna
nawet pojęcia kalorii . Wielu z nich
doświadczało w ciągu życia biedy, podczas których nie dojadali, a ich dieta
była dosyć uboga.
Warto
podkreślić, że osoby, które dożyły sędziwego wieku nie były otyłe, ale również
nie były wychudzone. Ich
BMI mieściło się w normie. Nie byli oni również nadmiernie
przeczuleni na punkcie jedzenie czy wybredni. Nie jadali fast-foodów, słodyczy, białego
pieczywa oraz nie pijali napojów gazowanych.
10.
Bieganie przez 40 minut dziennie
Regularny
jogging
przedłuża życie i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Osoby, które
poświęcają 40 minut dziennie na bieganie
dłużej i mimo upływu czasu dobrze funkcjonują, także pod względem psychicznym.
Osoby,
które biegają, rzadziej zapadają na choroby serca, nowotwory i choroby
neurologiczne.
Miłośnicy joggingu są również bardziej odporni na infekcje, gdyż wysiłek fizyczny wzmacnia
układ immunologiczny, ale również poprawia samopoczucie. 11. Odpowiedni dowóz
witamin D (poziom we krwi 30 ng/ml)
Niedostatek witaminy D
zwiększa podatność na infekcje, grozi cukrzycą, chorobami serca, nowotworami, a nawet
chorobami psychicznymi.
Witamina
D stymuluje wychwyt wapnia
i wbudowywania go w kości. Proces remodelingu kości czyli usuwania i
wbudowywania wapnia odbywa się nie tylko w dzieciństwie, ale przez całe życie.
Witamina
D wytwarzana jest w skórze pod wpływem
promieniowania słonecznego oraz jest dostarczana wraz z pożywieniem.
Główne jej źródło to ryby
i tran.
W wieku podeszłym zarówno ekspozycja na
słońce jak i zdolność do syntezy witaminy D w organizmie
ulega obniżeniu. U osób starszych złamanie, szczególnie szyjki kości udowej i
związane z tym długotrwałe unieruchomienie wiąże się z wieloma powikłaniami,
które często kończy się śmiercią. Istnieje nawet określenie ,,ostatnie złamanie
w życiu”. Stąd należy kontrolować poziom witaminy D, który powinien wynosić
przynajmniej 30 ng/ml krwi. Tymczasem u prawie 80% ludności państw
wysokorozwiniętych ilość ta jest mniejsza.
12.
Towarzyskie usposobienie
…czyli
nie samym pokarmem człowiek żyje. Starsze osoby, które utrzymują wiele kontaktów
społecznych oraz oceniają je jako dobre, cieszą
się lepszym zdrowiem
niż osoby, które się izolują. Naukowcy twierdzą, że pogodna i przyjacielska
natura jest źródłem dobrego samopoczucia psychicznego i fizycznego.
Osoby takie mają niższy poziom
hormonu stresu są bardziej weseli, kontaktowi i zainteresowani
otaczającym ich światem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz