Polscy
naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia udowodnili, że spożywanie chipsów
ziemniaczanych znacznie zwiększa ryzyko chorób serca. Chipsy zawierają nie
tylko niezdrowe tłuszcze i dużą ilość soli, ale również dodatek do żywności
„akrylamid”, który wykazuje działanie rakotwórcze i jest toksyczny dla układu
nerwowego człowieka.
Światowy rynek dodatków do żywności jest
olbrzymi – roczna sprzedaż tylko w USA przekracza 20 mld USD! Sprzedaż na całym
świecie może wynosić ok. 60-80 mld USD rocznie! Wielkie pieniądze są
ważniejsze od zdrowia i życia wielu milionów ludzi na świecie!
W hodowli zwierząt stosuje się
powszechnie hormony wzrostu i antybiotyki (obniżanie temperatury
ciała zwierząt przyspiesza ich tucz). Po wybuchu epidemii BSE (tzw. choroby
wściekłych krów) w Wielkiej Brytanii zakazano stosowania w hodowli zwierząt
przeżuwających mączki mięsno-kostnej produkowanej z padłych zwierząt.
Poważny problem stanowi dopuszczenie do
obrotu i spożycia roślin modyfikowanych genetycznie. Przemysł
rolno-spożywczy w USA przy wydatnej pomocy rządu amerykańskiego próbuje wymóc
ich konsumpcję na terenie krajów Unii Europejskiej.
http://www.dayspa.tuanclub.pl/oferta/dietetyka/cennik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz