CO POWODUJE ZMIANĘ IG?
Indeks
Glikemiczny zwiększa się pod wpływem:
- obróbki termicznej (marchewka
świeża - ig 30, marchewka długo gotowana - ig 80)
- forma produktu: zmielenie,
przetworzenie, pozbawienie pełnych ziaren
- pozbawienie błonnika
Indeks Glikemiczny zmniejsza się pod wpływem:
- braku obróbki termicznej lub
krótkiej obróbki
- błonnika
- dodatku tłuszczu i białka
- obecności fruktozy i laktozy
- dłuższego czasu spożywania
pokarmu
ŁADUNEK GLIKEMICZNY
Niektóre z produktów o wysokim
indeksie glikemicznym w zwyczajowo spożywane porcji zawierają małą ilość
węglowodanów przyswajalnych, dlatego oprócz IG powinno zwrócić się także uwagę
na moim zdaniem dokładniejszy - ładunek glikemiczny
(ŁG), który określa odpowiedź glikemiczną po spożyciu określonych porcji
produktów spożywczych.

Czym większa wartość ładunku glikemicznego, tym większy wzrost stężenia cukru we krwi i mocniejsza odpowiedź insulinowa. Ładunek glikemiczny uznaje się za mały dla ŁG<_10, średni ŁG = 11-19, a wysoki ŁG >_ 20. Przyjmuje się także, że ładunek glikemiczny dziennej diety powinien być mniejszy niż 80.
Dla przykładu produkty o wysokim indeksie glikemicznym mogą mieć niski ładunek gliemiczny np.: arbuz (IG = 72, ŁG = 4 – porcja 120g).
http://www.dayspa.tuanclub.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz