sobota, 7 września 2013

CO POWODUJE ZMIANĘ IG?


CO POWODUJE ZMIANĘ IG?

Indeks Glikemiczny zwiększa się pod wpływem:

  • obróbki termicznej (marchewka świeża - ig 30, marchewka długo gotowana - ig 80)
  • forma produktu: zmielenie, przetworzenie, pozbawienie pełnych ziaren
  • pozbawienie błonnika


Indeks Glikemiczny zmniejsza się pod wpływem:

  • braku obróbki termicznej lub krótkiej obróbki
  • błonnika
  • dodatku tłuszczu i białka
  • obecności fruktozy i laktozy
  • dłuższego czasu spożywania pokarmu

 

ŁADUNEK GLIKEMICZNY

Niektóre z produktów o wysokim indeksie glikemicznym w zwyczajowo spożywane porcji zawierają małą ilość węglowodanów przyswajalnych, dlatego oprócz IG powinno zwrócić się także uwagę na moim zdaniem dokładniejszy - ładunek glikemiczny (ŁG), który określa odpowiedź glikemiczną po spożyciu określonych porcji produktów spożywczych.

http://www.odchudzaniebezkitow.pl/images/Wzor_2.jpg

 
Czym większa wartość ładunku glikemicznego, tym większy wzrost stężenia cukru we krwi i mocniejsza odpowiedź insulinowa. Ładunek glikemiczny uznaje się za mały dla ŁG<_10, średni ŁG = 11-19, a wysoki ŁG >_ 20. Przyjmuje się także, że ładunek glikemiczny dziennej diety powinien być mniejszy niż 80.

Dla przykładu produkty o wysokim indeksie glikemicznym mogą mieć niski ładunek gliemiczny np.: arbuz (IG = 72, ŁG = 4 – porcja 120g).

http://www.dayspa.tuanclub.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz