W Polsce producenci zdrowej,
ekologicznej żywności zrzeszeni są m.in. w Stowarzyszeniu Producentów Metodami
Ekologicznymi „Ekoland”, organizacji o charakterze międzynarodowym, działającej
na rynku polskim od 1989 roku. Rynek produktów zdrowej żywności w Polsce
znajduje się w początkowym stadium rozwoju. Obroty ekologiczną żywnością
stanowią zaledwie 1-2% całej sprzedaży żywności, podczas gdy w krajach takich
jak Niemcy i Włochy przekroczyły już poziom 10%. Żywność ekologiczna z uwagi na
specyficzne warunki produkcji jest droższa od żywności produkowanej metodami
przemysłowymi. Ograniczona zasobność portfela polskiego społeczeństwa powoduje,
że uważa się ją za zbyt drogą.
W tej
kalkulacji nie bierze się jednak pod uwagę wszystkich kosztów m.in. stanu
zdrowia człowieka, jego dobrego lub złego samopoczucia oraz leczenia chorób
spowodowanych spożywaniem złej, mało wartościowej lub wręcz szkodliwej dla
zdrowia żywności.
Zagadnienia szeroko rozumianej
profilaktyki zdrowotnej, w tym przede wszystkim konieczności spożywania
zdrowych, wartościowych produktów żywnościowych, zawierających niezbędne dla
życia człowieka witaminy, minerały i mikroelementy, będących wytworem rolnictwa
ekologicznego, nie znajdują jak na razie odpowiedniego zrozumienia ze strony
społeczeństwa polskiego (niski poziom świadomości) i poparcia decydentów
http://www.dayspa.tuanclub.pl/oferta/dietetyka/cennik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz